Pasta vongole

Ingrediënten

  • 2 kilo verse kokkels
  • 2 grote rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • flinke bos verse platte peterselie
  • 250 ml. droge witte wijn
  • 250 ml. crème fraîche
  • half kopje kokend water
  • olijfolie
  • zout en peper
  • spaghetti, maat 3

 

Bereiding

Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, daar dit gerecht een erg korte bereidingstijd heeft.

  • Laat de kokkels een uur lang in een pan koud water weken;
  • Spoel ze daarna goed af onder de kraan;
  • Snipper de 2 rode uien fijn;
  • Bak in een grote pan de gesnipperde ui in een beetje olijfolie, totdat ze glazig zijn;
  • Voeg de verse kokkels toe;
  • Voeg 250 ml. wijn en half kopje kokend (!) water toe;
  • Voeg naar smaak zout en peper toe;
  • Doe de deksel op de pan en laat sudderen op halfhoog vuur totdat alle schelpjes open zijn (max. 10 minuten)
  • Kook de spaghetti ondertussen al dente in gezouten water met een scheutje olijfolie (tegen het plakken) en giet af;
  • Wip alle kokkels uit hun schelp. Dichte kokkels gooi je weg;
  • Laat een paar kokkels in hun schelp ter garnering van het gerecht; 
  • Snipper de 2 knoflooktenen en de bos platte peterselie fijn en strooi over de kokkels.
  • Voeg de crème fraîche toe;
  • Voeg de spaghetti toe aan de kokkels en meng goed door elkaar;
  • Gebruik nog wat platte peterselie en schelpjes ter garnering.

Het vocht dat tijdens het koken van de schelpen vrijkomt, maakt de smaak van dit gerecht.

Denk erom dat de kokkels voor bereiding strak dicht moeten zitten. Geef een tikje op exemplaren die open staan en gooi de schelpjes weg die dan niet dicht gaan.
Na bereiding moeten de kokkels open zijn. Gooi exemplaren die dicht zijn gebleven weg.