Quiche Lorraine

 

Ik at deze quiche afgelopen zomer in Metz, het hart van de Lorraine, en nam me voor deze thuis ook eens te maken. Het originele recept komt uit de Escoffier. Eigenwijs als ik ben, heb ik hier toch wat aan veranderd: ik hou van mijn groentes, dus heb in witte wijn en roomboter gesmoorde prei aan het recept toegevoegd.

Ingrediënten

  • 3 preien, in fijne ringetjes gesneden
  • 6 eetlepels boter (ik gebruik biologische vloeibare boter)
  • 300 ml. droge witte wijn
  • 200 gram gerookte spek, in blokjes of reepjes
  • 150 gram oude kaas (bijvoorbeeld Gruyère), geraspt
  • 4 eieren
  • 400 ml. slagroom
  • pakje bladerdeeg
  • peper en zout

 

Bereiding

  • Haal het bladerdeeg uit de diepvries en laat het ontdooien;
  • Smeer de springvorm in met boter en bedek de bodem van de springvorm met het bladerdeeg. Ook de zijkanten;
  • Laat het bladerdeeg aan de bovenkant een beetje uitsteken, zodat je dit straks over de vulling heen naar binnen kunt vouwen;
  • Laat de prei in een pan ongeveer een half uur sudderen in de wijn en boter, totdat deze helemaal zacht is;
  • Bak de spekjes kort in wat roomboter;
  • Meng vervolgens het spek en de kaas door de prei;
  • Vul de quichevorm met het prei-spek-kaasmengsel;
  • Meng de eieren en slagroom en klop dit iets op;
  • Breng op smaak met zout en peper;
  • Giet het mengsel over het prei-mengsel in de quichevorm;
  • Vouw de randen van het bladerdeeg iets naar binnen toe, over het mengsel heen;

Bak de quiche op ongeveer 200-220 graden (afhankelijk van je oven) in 50 minuten gaar.