Poké Bowl

Poké bowl is hip eten in stad. Na enig research blijkt dat de poké bowl eigenlijk een Hawaiïaans gerecht is, dat het best omschreven kan worden als een combinatie van sushi en salade. Poké bestaat traditioneel uit blokjes vis (vaak verse tonijn), gemarineerd in sojasaus en sesamzaadjes. Van oorsprong is het een snack die werd gegeten door vissers in Hawaiï: het was dé manier om restjes vis op te maken (het woord poké betekent dan ook letterlijk: 'visrestjes'). De vissers marineerden de vis in sesamolie, sojasaus en lente-uitjes, onder invloed van Aziatische migranten.

Míjn favoriete Poké bowl-recept bestaat uit een variant met krokante kipstukjes, zoals gegeten bij Poké Spot aan het Gedempte Zuiderdiep #050. De variant met 'fried ebi-maki' (gefrituurde garnalen) is ook een aanrader!

Om dit gerecht op te bouwen, begin je met een basis van rijst. Deze vul je aan met een lekkere verse salade, ik vind veldsla dan altijd erg lekker. Vervolgens komen we aan bij de toppings: wat mij betreft komkommer, wortel, avocado en edamame- (soja-) boontjes. We garneren met gebakken uitjes, krokante kipstukjes en tot slot: sriracha-saus. Lekker!!

 

Ingrediënten

RIJST

  • 1 kopje Pandanrijst
  • bouillonblokje (rund/kip)

KROKANTE KIPSTUKJES

  • pond kippedij, in reepjes
  • bloem
  • roomboter
  • chili
  • Zout en peper
  • cornflakes (fijngemalen)
  • bakpapier

GARNERING

  • zakje veldsla
  • zakje wortel julienne
  • 1 avocado in blokjes
  • 1 komkommer in blokjes
  • bakje edamame- (soja-) boontjes
  • bakje gebakken uitjes

SAUS

  • 3 el mayonaise
  • 1 el sriracha saus (chilisaus)
  • citroensap

 

Bereiding

RIJST

  • Kook 1 kopje pandanrijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Dit is voldoende voor 4 personen. Ik voeg aan het water altijd een (runder- of kip-) bouillonblokje toe voor extra smaak aan de rijst. Basmatirijst is ook erg lekker. Bereid de rijst als eerste, zodat deze wat kan afkoelen. Lauw is hij het beste bij de Poké bowl;

KROKANTE KIPSTUKJES

  • Verwarm je over voor op 220/230 graden;
  • Smelt ongeveer 100 gram roomboter in een pannetje. Zet de pan uit, zodra de boter gesmolten is. Hij mag niet bruin worden;
  • Breng de boter op smaak met zout, peper en chilipeper. Beetje extra chili als je van spicy houdt. Proef even ter controle;
  • Bouw je straatje op: zet een kommetje met bloem klaar;
  • Zet daarnaast de op smaak gemaakte en gesmolten roomboter klaar;
  • Zet tot slot je fijngemalen cornflakes neer. Ik haal altijd de zak uit de verpakking en probeer dan met beleid het geheel zoveel mogelijk te pletten, zonder dat de zak knapt. Doel is om zo klein mogelijke stukjes cornflake te krijgen;
  • Haal ieder stukje kippedij eerst door de bloem, dan door de op smaak gebrachte roomboter en haal hem daarna door de cornflakes;
  • Leg alle stukjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak het geheel in 20 minuten op 230 graden krokant;

Terwijl de krokante kipstukjes aan het bakken zijn, bereid je de garnering en de saus voor.

 

 

GARNERING

  • Doe de veldsla in een schaal;
  • Doe de wortel julienne in een bakje;
  • Snij de avocado in blokjes en doe in een bakje;
  • Schil de komkommer en snij deze in blokjes. Eventueel op smaak brengen met wat zout;
  • Doe de edamame boontjes in een kommetje en breng eventueel op smaak met wat zout;
  • Plaats dit geheel inclusief de gebakken uitjes alvast op tafel;

SAUS

  • Meng 3 eetlepels mayonaise met 1 eetlepel sriracha (chili-) saus;
  • Leng dit aan met een flinke scheut citroensap;
  • Meng het geheel goed door. Je moet een niet al te dikke saus krijgen. Eentje die je makkelijk over de Poké bowl druppelt.

En als de krokante kipstukjes na 20 minuten klaar zijn? Lekker eten! Zet alle ingrediënten op tafel en iedereen stelt zijn eigen Poké bowl samen! Zelf sla ik de rijst altijd over, omdat dat weer koolhydraten scheelt ;-).

 

HOE MAAK IK MIJN EIGEN POKÉ BOWL?

Schep een lepel rijst in je kom. Leg daar bovenop een flinke dot salade. Vul dit aan met wortel, avocado, komkommer en sojaboontjes. Garneer met gebakken uitjes. Leg hier bovenop 3, 4 (of 5!) krokante kipstukjes. Maak af met de pittige sriracha saus, zoveel als je lekker vindt. En dan: eet smakelijk! En gezond!