Botersaus bij asperges

Kook de asperges en bewaar het kookvocht. Als de asperges liggen te rusten (10 minuten rusten voor opdienen), heb je precies genoeg tijd om van het asperge kookvocht een overheerlijke (en eenvoudige) botersaus te maken voor bij de asperges. 

 

Ingrediënten

  • 125 gram roomboter (25 gram en 100 gram)
  • 30 gram bloem (1 niet afgestreken eetlepel)
  • 400 ml. kookvocht van de asperges
  • Zout en peper
  • Dille (gedroogd)

Bereiding

  • Smelt 25 gram boter op laag vuur in een pannetje
  • Zorg dat de boter niet bruin wordt, anders krijgt je saus zo'n rare kleur
  • Roer de bloem door de boter en laat even 'garen'
  • Schep nu beetje bij beetje het aspergevocht bij in de pan en blijf goed roeren
  • Stop als je een mooie zachte saus hebt (het kan zijn dat je niet al het aspergevocht gebruikt)
  • Haal vervolgens het pannetje van het vuur en meng de rest van de roomboter door de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper
  • Zelf vind ik het lekker om nog wat gedroogde dille aan de saus toe te voegen, wat niet volgens het officiële recept is. Maar doe eens gek!

 

Zalmsaus